Nyt saa luvan olla aika tälle postaukselle, jota valmistelin jo hyvissä ajoin ennen joulua. Esittelyssä H&T Designin eli minun ja mieheni tekemät pienet huonekalut. Verstaassa a.k.a. autotallissa ovat valmistuneet puupenkki, puujakkara sekä heinäseiväsnaulakko.
Idea puujakkaraan ja -penkkiin lähti viime keväänä metsästä pelastamastani pari-kolmimetrisestä vanhasta ulkopenkkilankusta, joka lojui hylättynä maassa. Lankku oli jo paikoin lahonnut, mutta paljon hyvää puutakin oli vielä jäljellä.
Ylläolevissa kuvissa on valmiiksi puhdistettu ja hiottu puupenkin istuinosa sekä jäljelle jäänyt lankku, josta muistaakseni on harjattu vain pahimmat hiekat ja mullat pois. Ajan patina on upeasti tallella käsittelemättömässä lankussa, mutta mielestäni kunnon pesu ja hionta oli tarpeen, kun penkki ja jakkara olivat tulossa kylpyhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen. Home- tai muu kasvusto kylppärin vilvoittelupenkillä ei ollut oikein houkutteleva ajatus.
Penkin jalat tehtiin samasta lankusta kuin istuinosa, joten lopputulos on hyvin jykevä. Keikkumattomuus varmistettiin kaivertamalla pohjaan jaloille tasaiset kiinnityskohdat. Jalat on kiinnitetty kahdella puutapilla ja ruuvilla per jalka sekä liimaamalla. Pitäisi kestää. Koska penkki on märkätilassa, naputtelin jalkojen pohjiin vielä sellaiset kumi-huopajutut, ettei puu ole suorassa kosketuksessa lattiaan.
Penkin osat on käsitelty kahteen kertaan värittömällä Supi saunavahalla. Lopputuloksena puun väri ei juurikaan muuttunut ja pinta on hillityn kiiltävä, mutta vaikuttaa tarpeeksi vettä hylkivältä.
Jakkara ja heinäseiväsnaulakko ovat tosiaan kodinhoitohuoneen puolella. Naulakkoon voi ripustaa vaikka pyyhkeen saunomisen ajaksi ja hyllylle laskea jotain pieniä tavaroita. Naulakko ei ole omaa suunnitelua, vaan bongasin idean Googlen kuvahaulla jostain toisesta blogista. Siinä naulakko oli wc:ssä ja toimi mm. vessapaperipidikkeenä.
Naulakon osat on myös käsitelty värittömällä Supi saunavahalla. Hyllynä on pala vanhaa lautaa.
Jakkaran jalat on heinäseipäistä ja toteutus oli hieman haastava, kun kaikki jalat ovat eri paksuiset ja vähän vinkkurat. Jalat sahattiin n. 15 asteen kulmaan, jotta jakkaraan saatiin vähän A-mallia. Istuinosan pohjaan "porattiin" parin sentin syvyiset reiät jaloille, jotka sitten vuoltiin reikiin juuri sopiviksi. Jalkojen kiinnityksessä oli pakko turvautua kirvesmiesisän apuun ja taitoihin. Reiät jakkaran pohjaan tehtiin jollain työkoneella, ei poralla.
Jalat kiinnitettiin vain liimalla. Toistaiseksi jakkara on kestänyt, vaikka olen käyttänyt sitä kiipeillessä liinavaatekaapille.
Työvaiheista ei ole tämän enempää kuvia, mutta aluksi harjasin puusta irtolian pois tavallisella ja teräsharjalla. Seuraavaksi pesin kaikki, myös heinäseipäät, BioComp maalipesulla, joka etiketin mukaan poistaa tehokkaasti likaa, rasvaa ja kasvustoa. Käytin juuriharjaa ja aika mietoa pesuliuosta ja huuhtelin vielä aineen pois pesun jälkeen.
Puun kuivuttua hioin vielä penkin osat ja jakkaran istuinosan kauttaaltaan. Sitten pölyt pois ja pintakäsittely. Jakkarassa käytin Osmo colorin kirkasta puuvahaa. Se muutti puun väriä punertavammaksi sekä teki aika kiiltävän pinnan. Testipalojen myötä päädyin siis penkissä Supi saunavahaan. Saunavahassa on vielä se hyvä puoli, että ensikäsittely kuivuu noin tunnissa kun Osmo colorin kanssa sai odotella seuraavaan päivään + 15 autotallilämmössä.
Pesuaineille löysin ihanan vanhan messinkisen astian kokkolalaiselta antiikkikirppikseltä.
Aika kivat tekeleet, vai mitä?